Vind een organisatie die toegankelijke digitale diensten kan leveren

Over het register

Waarom een Toegankelijkheidsregister?

Om bij te dragen aan de professionalisering en kwaliteit van toegankelijke, gebruiksvriendelijke en veilige ICT, registreert de Stichting Toegankelijkheidsregister dienstverleners die aantoonbaar toegankelijke en gebruiksvriendelijke digitale diensten en producten leveren.
Deze worden opgenomen in het Toegankelijkheidsregister. Dit brengt de vraag van opdrachtgevers en het digitaal toegankelijke aanbod van dienstverleners bijeen. En het borgt de kwaliteit van de dienstverlening.

Opdrachtgevers weten precies wie ze kunnen benaderen voor het ontwikkelen van een toegankelijke en gebruiksvriendelijke internetdienst of -product. En dienstverleners kunnen zich profileren op het gebied van toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.

Voor opdrachtgevers

Veel website-eigenaren vinden het belangrijk dat hun website toegankelijk en gebruiksvriendelijk is voor iedereen, inclusief mensen met een functiebeperking. In het Toegankelijkheidsregister vinden ze snel een webbouwer of contentleverancier die een digitaal toegankelijke en gebruiksvriendelijke dienst of product kan opleveren.

Voor digitale dienstverleners

Veel digitale dienstverleners onderkennen het belang van toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Met de registratie in het Toegankelijkheidsregister laten zij zien dat hun diensten en producten voldoen aan de internationale richtlijnen voor toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid, de WCAG: Web Content Accessibility Guidelines 2.0.

Logo Toegankelijkheidsregister

Een geregistreerde dienstverlener mag op zijn of haar eigen website het gele logo van het Toegankelijkheidsregister voeren.

Een geregistreerde dienstverlener stelt de taken en vaardigheden van de gebruiker centraal!

Wie kan zich registreren?

Het Toegankelijkheidsregister is voor alle digitale dienstverleners in vaste dienst of werkend in opdracht, zoals webbouwers, content- en beeldleveranciers en -redacteuren, softwareleveranciers, gamedesigners...

 • Webmaster: de beheerder van een website, die verantwoordelijk is voor het onderhoud.
 • Webbouwer:
  • Webdesiger: de vormgever en ontwikkelaar van een website en / of
  • Webprogrammeur: de maker van de software / het script dat de functionaliteit van een website bepaalt.
 • Beeldredacteur: de maker van beelden voor een website of degene die een website van afbeeldingen voorziet.
 • Tekstredacteur: degene die voor een website teksten schrijft, verbetert, rangschikt en / of plaatst.

Hoe werkt het?

Een digitale dienstverlener die zich wil registreren in het Toegankelijkheidsregister, voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • hij of zij levert aantoonbaar toegankelijke digitale diensten of producten, dat wil zeggen:
  • heeft aantoonbaar (een onderdeel van) een website verzorgd die in in het Register Waarmerkdragers van Stichting drempelvrij.nl staat.
  • heeft een door onafhankelijke inspectie door een van de bij Stichting drempelvrij.nl aangesloten inspectie-instellingen goedgekeurd product conform WCAG 2.0 opgeleverd.
 • hij of zij neemt eenmaal per jaar deel aan een bij- of nascholingsactiviteit op het gebied van toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.

Lees meer over de Algemene voorwaarden

Bij- en nascholing

De digitale ontwikkelingen gaan razendsnel, ook op het gebied van toegankelijkheid. Om op de hoogte te blijven, zijn bij- en nascholingsactiviteiten noodzakelijk. Aanbieders van deze activiteiten kunnen een accreditatie aanvragen van de Stichting Toegankelijkheidsregister. Uitgebreide informatie hierover volgt zo spoedig mogelijk.

Wilt u uw bij- en nascholingsactiviteit laten accrediteren? Neem dan contact op met de Stichting Toegankelijkheidsregister.

Stichting Toegankelijkheidsregister

Het Toegankelijkheidsregister wordt beheerd door de Stichting Toegankelijkheidsregister, een initiatief van de Stichting drempelvrij.nl.

Doel en activiteiten

Om bij te dragen aan de professionalisering en kwaliteit van toegankelijke, gebruiksvriendelijke en veilige ICT, registreert de Stichting dienstverleners, producenten die aantoonbaar toegankelijke digitale diensten en producten leveren.

Uitgebreide informatie: Statuten Stichting Toegankelijkheidsregister